MALAYSIAN ACCOUNTING STANDARDS BOARD
LEMBAGA PIAWAIAN PERAKALNAN MALAYSIA
19 December 2014

Mr Hans Hoogervorst

Chairman

International Accounting Standards Board
30 Cannon Street

London, EC4M 6XH

United Kingdom

Dear Mr Hoogervorst

EXPOSURE DRAFT ED/2014/03 — RECOGNITION OF DEFERRED TAX ASSETS FOR
UNREALISED LOSSES (PROPOSED AMENDMENTS TO IAS 12)

The Malaysian Accounting Standards Board (MASB) welcomes the opportunity to provide
comments on the IASB Exposure Draft ED/2014/03 on Recognition of Deferred Tax Assets
for Unrealised Losses (Proposed amendments to IAS 12).

Our detailed comments to the questions in the ED are set out in the Appendix.

If you need further clarification, please contact Ms Tan Bee Leng at +603 2240 9200 or by
email at beeleng@masb.org.my.

Thank you.

Yours sincerely,

DATO’ MOHAMMAD FAIZ AZMI
Chairman

Suite 5.2, Level 5, Wisma UOA Pantai, No. 11, Jalan Pantai Jaya, 59200 Kuala Lumpur
Tel : (603) 2240-9200 Fax : (603) 2240-9300 Email : masb@masb.org.my Website : www.masb.org.my
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Appendix

Question 1 — Existence of a deductible temporary difference

The IASB proposes to confirm that decreases in the carrying amount of a fixed-rate
debt instrument for which the principal is paid on maturity give rise to a deductible
temporary difference if this debt instrument is measured at fair value and if its tax
base remains at cost. This applies irrespective of whether the debt instrument’s
holder expects to recover the carrying amount of the debt instrument by sale or by
use, i.e. by holding it to maturity, or whether it is probable that the issuer will pay all
the contractual cash flows.

Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what alternative
do you propose?

We agree with the proposed amendment.

However, for further clarity, we would like to recommend the IASB to consider providing
guidance to illustrate gains and losses that have no tax consequences. This is because the
proposed Example illustrating paragraph 26(d) might result in an interpretation as if deferred
tax asset must be recognised regardless of the tax consequence of the losses arising from
the debt instruments.

Question 2 — Recovering an asset for more than its carrying amount

The IASB proposes to clarify the extent to which an entity’s estimate of future taxable
profit (paragraph 29) includes amounts from recovering assets for more than their
carrying amounts.

Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what alternative
do you propose?

We agree with the proposed amendment.

Question 3 — Probable future taxable profit against which deductible temporary
differences are assessed for utilisation

The IASB proposes to clarify that an entity’s estimate of future taxable profit
(paragraph 29) excludes tax deductions resulting from the reversal of deductible
temporary differences.

Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what alternative
do you propose?

We agree with the proposed amendment.
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However, for further clarity, we suggest the IASB to consider providing an example
immediately after paragraph 29 to help readers understand and appreciate the requirement
as intended.

Question 4 — Combined versus separate assessment

The IASB proposes to clarify that an entity assesses whether to recognise the tax
effect of a deductible temporary difference as a deferred tax asset in combination with
other deferred tax assets. If tax law restricts the utilisation of tax losses so that an
entity can only deduct tax losses against income of a specified type or specified types
(e.g. if it can deduct capital losses only against capital gains), the entity must still
assess a deferred tax asset in combination with other deferred tax assets, but only
with deferred tax assets of the appropriate type.

Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what alternative
do you propose?

We agree with the proposed amendment.

Question 5 — Transition

The IASB proposes to require limited retrospective application of the proposed
amendments for entities already applying IFRS. This is so that restatements of the
opening retained earnings or other components of equity of the earliest comparative
period presented should be allowed but not be required. Full retrospective application
would be required for first-time adopters of IFRS.

Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what alternative
do you propose?

We agree with the proposed amendment.



